Domácí výroba boilies

19.09.2013

V následujícím článku se s vámi podělím o své zkušenosti týkající se domácí výroby boilies. Já jsem osobně pyšný na to, že již od třetí sezóny, co se s taťkou věnujeme kaprařině, si děláme vlastní boilies a dosáhli jsme tím na vysokou úroveň kaprařiny. A upřímně řečeno, pokud chytíte kapra na vlastnoručně uválené boilies, máte z něj dvakrát větší radost. Mnoho kaprařů má z domácí výroby boilies strach, ale pokud si seženete kvalitní pomůcky a pečlivě si prostudujete postup, tak se skutečně není čeho bát.

Náš Team 2010 vyzkoušel několik boilies mixů od různých výrobců, nicméně až letošní rok jsme uváleli boilies, se kterým jsme opravdu spokojeni. Boilies je vyrobeno ze středně drahého boilie mixu, aminokompletu, tekuté potravy, oleje, skořápek (pro "efekt křupnutí") a samozřejmě z vajec. Úspěchy máme jak na krátkých několikahodinových výpravách, tak i na vícedenních. Osvědčilo se na velkých přehradách, řekách i rybnících. Fantastické je také zejména to, že boilies je atraktivní a zároveň mírně selektivní, a proto není tolik problémů s dotěrnou bílou rybou a menšími kapříky. Co se týká doby rozpadu, tak jako nástraha na háčky vydrží až 36 hodin (za příznivých podmínek). I přes vysokou kvalitu si však myslím, že příští rok vyzkoušíme něco nového, protože rádi experimentujeme a zkoušíme nové věci.

Dle mého názoru není nutné boilie mixy vyrábět od základu, ale stačí koupit již připravené a nutričně vyvážené směsi. Nicméně co se týká sestavování konečných receptů (včetně aminokomplexů, esencí, esenciálních olejů, tekutých potrav, práškových i tekutých atraktorů, atd.), tak zde už stojí zato nedržet se jen návodů předepsaných danou firmou, ale pokusit se daný recept vylepšit - přidat či nahradit přísadu nějakou jinou - "vlastní". Díky tomu se vaše boilies stane originální a pokud správně zkombinujete chutě, tak často mnohem lepším než boilies vyrobené dle původního receptu.

Z vlastní zkušenosti doporučuji při samotné výrobě zadělávat těsto z 2kg boilie mixu (takové množství lze ještě dobře ručně zpracovat). A co se týká předpokládané hmotnosti uváleného boilies, tak vyrobíte o 50% více, než vážil samostatný boilie mix. Příklad: pokud dělám z 10kg boilie mixu, vznikne 15kg boilies.

Postup při domácí výrobě boilies:

  1. Smíchejte dohromady veškeré tekuté přísady s vejci a skořápkami (skořápky se přidávají kvůli "efektu křupnutí" - kapr má k nástraze větší důvěru, protože křupnutí mu připomene pojídání přirozené potravy - škeble)
  2. Vše mírně promíchejte - pouze měchačkou, nikoliv mixérem (pokud byste vše příliš zamíchali, tak by vzniklé boilies mohlo plavat na hladině!)
  3. Do připravených tekutin pomalu sypte boilie mix, až do cca 3/4 připraveného množství. Musí vám vzniknout hustá, ale stále ještě tekutá kaše.
  4. Kaši nechte minimálně 30min odstát.
  5. Do odstáté kaše dosypte zbývající část mixu a vše velmi pečlivě prohněte, dokud vám nevznikne hotové těsto.
  6. Hotové těsto nechte minimálně 30min, ideálně 1hod odstát.
  7. Z těsta udělejte pomocí speciálního stroje či upravené výtlačné pistole "hady". Výtlačné koncovky je nutné volit většinou menšího průměru, protože "had" se po vytvoření ještě trochu roztáhne. Příklad: pro správné rolování boilies o průměru 20mm použijte výtlačnou koncovku cca 18mm (samozřejmě záleží na konkrétním boilie mixu)
  8. Pomocí rollbalu z hadů narolujte kuličky.
  9. Boilies se nyní musí tepelně zpracovat. Existují dva způsoby:
    - Napařování v páře - Je to technicky a časově náročnější, ale rozhodně se to vyplatí. Z boilies vyprchá mnohem méně atraktorů než při vaření. Pro domácí výrobu je vhodné použít originální komerčně vyráběný parní hrnec. Tuto metodu používáme i my.
    - Vaření ve vroucí vodě - Jednoduchá metoda, při které se však z boilies vyplaví až 30% atraktorů. Rozhodně nedoporučuji! Bohužel tuto metodu používá většina komerčních výrobců boilies.
  10. Po tepelném zpracování je nutné boilies alespoň tři dny nechat vysychat (nejlépe v přepravní bedýnce) a pravidelně promíchávat.
  11. Poté už stačí buď na připravené boilies začít chytat anebo ho zamrazit.

Doufám, že vám, kteří s domácí výrobou boilies máte málo nebo žádné zkušenosti, tento článek pomohl. Pokud máte ještě nějaké dotazy či připomínky, rád se s Vámi o ně podělím v diskusi.

Team 2010 - Radim